Det svenska direktdemokratiska verktyget folkinitiativ är idag både begränsat och ineffektivt. Det största problemet ligger i att folkomröstningar endast är rådgivande. Trots att de kan få stöd av en majoritet av medborgarna, kan den politiska majoriteten bortse från resultaten. ”Denna ordning står i direkt kontrast till den grundlagsfästa principen att all offentlig makt ska utgå från folket”, som Peter Horntvedt påpekar i sin debattartikel på gp.se[1].
Det finns flera exempel på folkomröstningar som ignorerats av kommunfullmäktige, trots att de fått starkt stöd från medborgarna. För att ens initiera en folkomröstning krävs att 10 procent av alla röstberättigade i kommunen ställer sig bakom ett folkinitiativ genom en skriftlig underteckning, och att två tredjedelar av kommunfullmäktige godkänner det. Denna tröga process gör det svårt för medborgarna att hinna påverka i tid, då majoriteten oftast väljer att gå vidare med sina egna förslag utan att invänta folkomröstningen – även i frågor som engagerar brett.
Folkinitiativ – folkets enda chans till inflytande
Även om folkinitiativ är ett begränsat verktyg, är det de enda som kan framtvinga en folkomröstning. Den har därav en central betydelse för alla aktiva medborgare som inte är anslutna till ett parti. Det är också det enda verktyget för de som inte är medlemmar i ett riksdagsparti att motsätta sig politiska förslag eller beslut. Men detta är inte tillräckligt. För att stärka demokratin måste vi utveckla fler och bättre direktdemokratiska verktyg.
Förtroendet för demokratin stärks genom folkets aktiva deltagande
Medborgarna måste få en verklig och kontinuerlig möjlighet att påverka samhällsutvecklingen. När folket ges en direkt roll i beslutsprocessen stärks förtroendet för politiken. Beslut som fattas med folkets aktiva medverkan är legitima, rättvisa och demokratiska. I en tid då avståndet mellan politiker och medborgare växer och misstron mot det politiska systemet ökar, är detta en nödvändig förändring.
Peter Horntvedt argumenterar för att folkinitiativ måste implementeras på alla nivåer – från kommun till riksdag – och att folkomröstningar måste vara bindande för att få verklig effekt. Detta är också en central del av Direktdemokraternas vision.
Direktdemokraterna – förverkligar folkviljan
Direktdemokraterna är det politiska alternativ som vågar utmana den invanda maktstrukturen. Partiet förespråkar ett flytande demokratiskt styrelseskick där folket inte längre står utanför beslutsprocessen. Genom att blanda direktdemokrati med representativ demokrati kan vi få en mer inkluderande, dynamisk och samhällsanpassad politik som bättre speglar folkviljan.
Med flytande demokrati, digitala lösningar och AI-teknik öppnar sig nu möjligheten till en framtid där makten ligger närmare folket. Genom att modernisera, stärka och göra folkinitiativet bindande kan vi ta ett första steg mot att säkerställa att folkomröstningar blir mer än symboliska markeringar. De kan bli verkliga redskap för politisk förändring, där medborgarnas röst får direkt genomslag i beslutsfattandet.
[1] – https://www.gp.se/debatt/folket-behover-fa-mer-makt-lar-av-schweiz-som-har-direktdemokrati.d257a54f-de38-48ab-ad12-5a2e57ba7d77