Efter en folkomröstning har Schweiz beslutat om ett förbjud att bära burka och niqab på allmänna platser. Schweizarna röstade med knapp majoritet för ett förbud.

Det officiella resultatet visar att förbudet röstades för med 51,2 procent mot 48,8 procent. Det officiella resultatet visade också att majoriteten av kantonerna (delstater) i det federala Schweiz stödde förslaget.

Likande förslag är nu också på väg att införas i Sri Lanka som vill införa förbudet i en rad av säkerhetsåtgärder efter terrorattackerna landet utsattes för under april 2019 när 250 personer miste livet. Förslaget innebär att man inte får täcka ansiktet om det inte finns hälsoskäl (exempelvis munskydd).

Andra europeiska länder som har infört något slags förbud att täcka ansiktet på offentliga platser är bland annat Danmark, Österrike, Bulgarien, Frankrike och Belgien samt Italien har haft förbud att täcka ansiktet sedan 1975, men med undantag för burka och niqab.

Vad är burka och niqab?

Med burka täcker man hela kroppen, inklusive ögonen ska döljas. För att kunna se tillåts ett litet galler eller ett tunnare material runt ögonen.
Niqab är också en heltäckande dräkt men ögonen får visas.

Schweiz styrs direktdemokratiskt

Schweiz är ett av få demokratiska länder som har starkt inflytande av direktdemokrati.
Ett längre inslag om hur folkligt inflytande fungerar i Schweiz kommer framöver.
Tills vidare finns följande video:

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!