I ett land som saknar offentlig rösträkning kan en president bestämma valresultatet själv, och t.o.m. bestämma att ta bort en lag som förhindrar en evigt-vald president. 

Belarus (Vitryssland) brukar kallas för Europas sista diktatur, och med rätta.

Sedan valkampanjen började har över 1.300 politiska fångar gripits, bland annat Presidenten Alexander Lukashenko’s stora oppositionsrival Siarhei Tikhanouski, som på grund av sin arrestering inte kunde ställa upp i valet. Då valde hans fru, Svetlana Tikhanovskaya att ställa upp med enda utgångspunkt att fria alla politiska fångar och engagera ett nyval direkt efter hon hade blivit vald till president.

Valet som åter igen troligtvis inte kommer erkännas på internationell nivå på grund av valet inte är fritt och rättvist, och har inte varit det förutom Belarus allra första val 1994, då Alexander Lukashenko blev vald.
Det preliminära resultatet är 80,2% för Lukashenko och enbart 9,9% för Tikhanovskaya, trots massivt stöd runt om i hela landet. Över 63.000 människor lockades till hennes valkampanjer, vilket är den största folksamlingen sedan Sovjetunionens fall i landet 1991, enligt källor till Financial Time.

Under valdagen igår (9 augusti) var det flera protester runt om i landet och som störst i huvudstaden Minsk. Tårgas, diverse granater, vattenkanoner, gripanden och batonger har används som kan ses i videon nedan.

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!