Sedan finansmarknadens avreglering 1985, handlar det allt mindre om framgång i affärsverksamhet, desto mer är det aktiemarknaden och börskurser som styr.

Blackrock, Vanguard Group och State street är tre multinationella företag och storägare i 90 procent av de börsnoterade företagen i New York. Allt de gör är att med hjälp av den amerikanska riksbankens medel köpa upp värdepapper för miljarder. Under förevändningen att de ska underlätta ditt liv med automatiserade tjänster, har dem lyckats med konststycket att samla in dina beteenden via IT-jättarna dem också äger.

Att politik och finansiering inte längre hänger ihop, har varit tydligt sedan svenska kreditmarknadens avreglering 1986, då banker och andra finanshajar fick fritt spelrum och överöste medborgarna med reklam och krediter. Helt utan politisk kontroll har vi nu kommit att både betala dyrt varje månad för att äga vår lägenhet och betala en månatlig hyra som kan skena lika mycket. I jämlikhetens namn har hyresrätterna följt samma trend i och med bostadsmarknadens avreglering. Det senaste exemplet är att unga ska slippa amortera och istället betala mer ränta för att alls kunna få en bostad, vilket i praktiken betyder att de kanske aldrig kommer att äga sin bostad, utan det gör banken trots att mer än 90% av pengarna bankerna lånar ut, inte finns före lånetillfället. Allt handlar om ett avancerat bokföringstrick som numer verkar självklart att belönas med miljardutdelningar varje år.

Vid finanskrisen 2008 släpptes även korrelationen finansiering och affärsverksamhet. Med riksbankers stimulanspengar köper storföretagen upp värdepapper i företag de redan äger, för att det höjer börsvärdet och därmed ger avkastning till den inre krets som inte längre behöver jobba eller skriva in sig på den arbetsförmedling som numer domineras även den, av ett fåtal företag som säljer in sina coachande tjänster som inte leder till att fler får jobb, i alla fall inte till en inkomst dem klarar sig på. Bara företag som har råd att förskottsbetala lön kan komma ifråga för arbetskraften som staten betalar, via nystarts, omstarts, praktik och en ändlös radda av bidragsjobb som sällan leder till vidare anställning. En ändlös förbrukning av den lagerhållda låglönearbetskraften fortgår, precis som finansmarknadens lagerhållning av kapital.

Var är de samhällsnyttiga investeringarna? Affärsprofit, marknadsekonomi, kapitalism och demokrati är inte längre nödvändigt i kartellen Facebook-Microsoft-Twitter och Google. På dessa plattformar är det du och jag som är produkten. Det är där vi ska arbeta, konsumera och ha våra sociala liv. Här har lagar som skyddar våra medborgerliga, mänskliga rättigheter och vår personliga integritet bytts ut mot ”Code of conduct” och självreglerande rekommendationer som ingen behöver följa och helt utan konsekvenser. Vi har inte ens straffsrättsliga åldersgränser för det mest utstuderade våldet eller våldspornografin. Att bli strypt är numer ett val alla kvinnor har rätt till och i jämställdhetens namn också pojkarna. Medan vi förleds att tro att vi lever i en tid av frihet och självförverkligande, trillar vi egentligen allt längre ner i Maslows behovstrappa. Barn och unga skriker efter vår uppmärksamhet och till och med avhopparna från kartellen vittnar om hur rapporter om användarnas mående negligeras i jakten på större vinster.

Sökmotorer, digitala mötesplatser och handel var alla ett bete som kastades ut, medan politiska poster och media köptes upp, medan infrastruktur och välfärd såldes ut. De förutser hur du kan påverkas och påverkar dig sedan via uppköpta medier och reklam. Medan den globala underrättelsetjänstens långa arm, inte är långt borta för att kunna korrigera dig. 

Det handlar inte om att automatisera vår tillvaro, något ingen ens frågat oss om vi vill. Det handlar om att automatisera oss och dem är på god väg att göra det. I Kina är man redan där.

Vart du än i världen vänder, What’s App, Google, Facebook, Twitter, VR-hjälm dig ansluter. Din karriär, din sociala status, ditt varumärke, bygger alla på din synlighet. Våra barn och unga är beredda att göra allt för att synas och hänga med. Lydigt opererar de sina ansikten och kroppar, klär eller inte klär sig utifrån multiföretagens trender, medan de mest liberala tysta vänder bort sina ansikten. En vridning snart var kamera registrerar. Att svenska bolag men även kommunala, inte är rustade för hackerattacker visar mängder av störningar på företag som Coop, SJ, Apoteket hjärtat och den Medhelp drivna 1177. Det räcker med att en underleverantör utsatts, för att systemen ska braka. SKR (Sveriges kommuner och Regioner) varnar även för att inte heller kommunerna är säkrade, inte minst efter att Kalix kommun hackats. Själv kommer jag inte längre in på mitt lokala biblioteks wifi, ett problem IT-avdelningen återkommande arbetar med.

Jag minns som ung, ekonomiprofessorn och nu före detta grekiska finansministern Yanis Varoufakis, från hans tal bland borden på uteserveringarna i Athens Kolonaki 1990. Jag var föga intresserad och tyckte livet lekte. Sedan dess har Varoufakis flaggat för den teknofeodala världsordningen och Mark Zuckerberg har just introducerat sin nya 3D formade Metaverse, sin postkapitalistiska värld

Kapitalismen är död, detsamma gäller arbetarperspektiven och därmed har arbetarpartier mist sitt värde, de har helt enkelt ingen motståndare basunerar Varoufakis ut för tondöva öron. Synen på arbetskraften har för längesen gått från att ha varit en tillgång med lön efter någorlunda prestation och del i vinsten till något som bara skulle finnas på lager för att hålla löner nere och vinster uppe. Något annat som stiger är elpriserna. Enligt makthavarna på grund av globala höga priser på gas och den integrerade elmarknaden i Europa, där priset sätts gemensamt i alla länder. För att göra en folklig tolkning betyder det inget annat än att kartellen tagit över även här, vilket betyder att alla ska ha samma höga priser och skattebetalarna gå in och täcka upp. Något som aviserats även inom livsmedelsindustrin. Se dig om och fråga dig vilka få bolag som äger och kontrollerar matvaruaffärerna och var den konsument drivna Konsum tog vägen. Kanske försvann den med kossan som fes eller med dem som inte heller respekterar omtanken, varken om djur, natur, barn, unga, föräldrar eller gamla. Att vår statsminister är socialdemokrat sedan 1983 hjälper föga. Magdalena Andersson har sedan januari 2021 varit ordförande i den inflytelserika IMF, den internationella valutafonden, forum för Riksbankens internationella samarbete, med huvuduppdragen att övervaka medlemsländernas ekonomier, låna ut pengar till länder med stora budgetunderskott samt att ge teknisk ekonomisk assistans, det kan man säga har gått sådär. I IMF är USA är den enskilt störst medlemmen av G20 länderna, med nära 17% av de exekutiva styrelseposterna. IMF har kritiserats för att ha hårda krav, ofta på nedskärningar bundna till sina lån, vilket lett till social oro i de krisande länder som fått lån beviljade som i Varoufakis Grekland.

Vad mer än yttrandefrihet, pressfrihet och erfarenhet kan skalas bort av en iskall AI-robot som struntar i vår själ. 

Lotte Johansson
Journalist & Ansvarig utgivare

Dagens Demokrati är oberoende, uppbär inga press- eller mediestöd och några låglönejobb vid sidan om har jag för längst diskvalificerat mig för.

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!