Den representativa demokratin ställer allt på sin spets. Istället för att fokusera på sakfrågor och de värderingar som medborgarna faktiskt har, flyttas fokus till hur politiker kan väcka känslor och skapa reaktioner. De specifika frågor som engagerar enskilda individer försvinner i partiernas färdigpaketerade åsiktspaket. Medborgarna, som demokratin ska återspegla, syns inte. Istället är det idoliseringen av ledarna som står i centrum.
I dagens representativa system tvingas röstberättigade att välja ett politiskt parti utan möjlighet till förhandling. Hjärtefrågor kan splittras mellan olika partier, vilket innebär att man som väljare måste kompromissa med våra grundläggande övertygelser och värderingar.
I jakten på makt inom den representativa demokratin hamnar ideologier i bakgrunden, medan kontroversiella frågor och populistiska uttalanden lyfts fram för att locka väljare. För politiker handlar det inte bara om att synas i media – de måste också bli ihågkomna, vilket skapar incitament för polariserande och kortsiktiga utspel.
USA är ett tydligt exempel på denna utveckling. Debatterna handlar där mer om att skapa rubriker och smutskasta motståndarna än om sakfrågor och politisk riktning. Resultatet är ett system där demokratins grundläggande funktion, att enas och utveckla samhället tillsammans, riskerar att sättas ur spel. Risken för att besluten hamnar långt ifrån folkviljan är större i politiska system där ”vinnaren tar allt”.
Representativ demokrati är inget vackrare än att kalla det för ett folkvald diktatur där varje medborgare är helt och hållet frånkopplad att styra över innehållet i åsiktspaketen. Vi väljer bara utifrån de färdigpaketerade åsikterna partierna med dess ledare för fram.
Konsekvensen blir att många lagar stiftas utan verkligt folkligt stöd, förutom (förhoppningsvis) de enstaka frågor partierna driver i sina valkampanjer. I Sverige är detta särskilt problematiskt, eftersom det inte finns några juridiska hinder som stoppar partier från att ändra grundlagen utan en folkomröstning, vilket är ett krav i exempelvis Nya Zeeland, Portugal, Schweiz och Irland.
I en tid då demokratin är allt mer hotad behöver vår svenska demokrati stärkas och skyddas mot nedmontering av manipulerande och maktgalna politiker innan det är för sent.
Direktdemokraterna, som sedan 2014 har kämpat för att utveckla demokratin, har även lagt fram konkreta grundläggande förslag för att skydda vår demokrati. Utöver krav på folkomröstning vid grundlagsändringar vill partiet:
- Införa ett elektronisk valsystem,
- Införa folkinitiativ på samtliga nivåer samt
- Göra folkomröstningar bindande.
Direktdemokraternas långsiktiga mål är, och borde vara i varje demokratiskt styrelseskick, att varje enskild sakfråga ska beslutas i enlighet med folkviljan. Varje enskild sakfråga som inte fattas med folkligt stöd är ett misslyckande och kan bli farligt om vi i allt högre grad känner oss tvungna att välja mellan politiker som vi egentligen inte vill ha.