ledarartikel ur #2 2021 av mdmagazin

Kära läsare,

jag är den nye redaktören för detta magasin och ber att få presentera mig kortfattat.

I över 30 år har jag skrivit om hållbara och solidarisk levnadsformer. Därunder har aldrig bara ett enskilt projekt eller en viss världsåskådning intresserat mig, utan alltid blicken på helheten. Jag hade redan en antipati mot sociala filterbubblor långt innan begreppet uppfunnits.

Så har ämnet för en fördjupad och vidgad demokrati kommit allt starkare i centrum för mig. Den plats där vi alla deltar i våra gemensamma liv. Den röda tråden för mig är dialogen mellan meningsmotståndare med en inre hållning av orädd, ärlig och empatisk konfrontation. För det är först när olikheter träffar på varandra, som gemensamma lösningar kan uppstå. Och det är början på en politik i det gemensamma bästas sinne.

“Allt verkligt liv är mötet” säger den judiske filosofen Martin Buber.

Denna “verklighetens dialog-natur” betyder i praktiken att det slutar för det mesta annorlunda än du tänker dig! Det är ofta till besvikelse, men många gånger blir det bättre än du tänkt. Nämligen när du tänker bortom dig själv tillsammans med andra. När du går från att vara vanlig medborgare till att bli politiker. Precis det har deltagarna i medborgarrådet “Tysklands roll i världen” upplevt. De flesta av dem berättar om erfarenheter av en skapande dialog och om vilket lyft det är att kunna bidra med en meningsfull del till helheten. Ett resultat av utvärderingen tycker jag är anmärkningsvärt; vid utfrågningen av dem som inte höll med om resultaten, var de dock till 90% nöjda med processen. Det betyder att dialog skapar acceptans i åsiktsskillnaderna – och därmed grundlag för demokrati.

Jag gläder mig åt att vara närvarande som redaktör i detta historiska ögonblick och få berätta om de många aspekterna av modellen ‘medborgarråd’. I all början finns en magi – men det krävs också många försök, från vilka vi kan lära mer, tills det finns en utvecklad “medborgarrådskultur”.

Och alltid ser man längre bort. Behöver inte medborgarråd kombineras med folk-omröstningar för att få någon verkan? Det frågar jag i ett bidrag gemensamt med vår verksamhetsansvarige Roman Huber. Eller: hur hör klimatskydd och demokrati ihop? Hur arbetar medborgarråd i Coronakrisen? Hur är det med de Gröna efter deras avsked från beslutande folkomröstningar? Och blir det ett demokratiskt uppbrott i USA?

Detta och mycket mer berör oss valåret 2021. Vårt mål är klart; medborgarråd ska finnas med i koalitionsöverenskommelsen! Och sedan går vi vidare…

Jag önskar er mycket glädje och inspiration vid läsningen

Dieter Halbach

Swisha ett bidrag till Dagens Demokrati, vi uppbär varken presstöd eller partistöd, 1235383740 skriv ”Dagens demokrati”

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!