Schweiziska Nils Meltzer, advokat och professor i internationell rätt, har sedan 2016 arbetat som FN:s särskilda rapportör för tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Efter sin granskning av behandlingen av den australienska journalisten Julian Assange, grundare av Wikileaks, konstaterar han i sin bok ”Fallet Julian Assange”, att Assange uppfyller alla symptom som människor som utsatts för psykisk tortyr under flera år uppvisar. Efter sin granskning har i princip alla Meltzers ekonomiska källor strypts, vilket gör att hans arbete starkt begränsas.

Under ett seminarium deltog Meltzer, lett av krönikör, regissör och teaterchef, Stina Oscarsson, uppmärksammad för sitt politiska samhällsengagemang med Skuggutredningen, den alternativa kulturutredningen om hur kultur borde fungera och finansieras. Av Sveriges Radios ledning omplacerad från sitt uppdrag som chef för Radioteatern, efter sin öppna intervju i tidningen Filter om sin Anorexia. Deltog på seminariet gjorde också Dagens Nyheters tidigare chefredaktör för kulturredaktionen 1982-1998, Arne Ruth, verksam på Sveriges Radio 1968-1977, kulturchef på Expressen 1977-1982 och som startat SetJulianFree.org. Seminariedeltagarna ifrågasätter de stora mediaaktörernas allt större ovilja att ge medborgarna relevanta fakta, makthavarnas motvilja mot det svenska Wikileaks som Assange kom till Sverige för etablera 2010, samt orimligheten i att en journalist eller ansvarig utgivare ska kunna dömas enligt spionlagen, när denne avslöjar hur makten inte själva följer de lagar som övriga medborgare förväntas göra.

Julian Assange skapade Wikileaks, den ideella internationella plattformen där visselblåsare anonymt kan dela med sig av information som undanhållits medborgarna. Wikileaks avslöjade bland annat USA:s och Storbritanniens krigsbrott, tortyr och övervakning. Nyheter som gick som löpeldar världen över. Medan mediadrevet gjorde allt för att hitta visselblåsare på flykt som Edward Snowden, tidigare konsult åt USA:s signalunderättelsetjänst som släppt sekretessbelagda dokument som påvisade existensen av myndigheters storskaliga och topphemliga övervakningsprojekt och hackerattacker riktade mot datorer över hela världen, var det Wikileaks som erbjöd skydd, medan övrig media offrade Snowdens säkerhet i jakten på ett scoop. Snowden beviljades med Assanges assistans hjälp, politisk asyl i Ryssland. Snowden menar att han aldrig kan återvända till USA, på grund av risk för skenrättegång. Bryter han tystnaden i Ryssland riskerar hans asylskäl att upphöra. Nu riskerar Assange en skenrättegång.

Assange tvingades av asylskäl leva i sex och ett halvt år på Ecuadors ambassad i England, utan möjlighetar att gå ut ens för att inta frisk luft eller dagsljus. Sedan 2018 tilläts han inte använda internet alls efter att ha stängts av i olika omgångar, för att bland annat ha hackat och släppt mejlkonversationer av USAs presidentkandidater på Wikileaks. Ecuadors motivering löd att Assange ”inte skulle kunna påverka andra länders angelägenheter”, samma retorik som SVT använde 2014 när Stefan Jarls film ”Godheten” inte fick visas förrän efter valet, för att den visade politiska ledares roll i det framväxande klassamhället.

Enligt Åsa Lindeborg, historiker, författare, journalist och kulturchef på Aftonbladet 2009-2019, har svensk polis och åklagare gjort sig skyldiga till ett decennierlångt rättsövergrepp. Efter att Assange asyl gick ut 2019 bars han ut från ambassaden, arresterad och assisterad av brittiska myndigheter som tillsammans med Sverige och Ecuador öppnat för utlämning till USA. USA dömde visselblåsaren Chelsea Manning, den amerikanske armésoldaten, efter ett års isolering till 35 års fängelse, för att ha läckt sekretessbelagda handlingar till allmänheten via Wikileaks, The Irak War logs – en verksamhet som de involverade staterna inte ens haft mandat att ägna sig åt. Efter fyra år släpptes hon av president Obama men arresterades igen 2019, för att hon vägrade vittna mot Assange. Efter den psykologiska tortyren Manning utsatts för, har hon försökt avsluta sitt liv vid fler tillfällen.

Assange som hunnit fylla 50 år, framstår idag som en avmagrad åldring som lider av psykisk ohälsa och har tidigare i år inte bedömts klara av en fängelsevistelse men det är där han nu befinner sig. En rättsförhandling fick avbrytas redan 2019 för att han inte klarade att följa ett samtal via videolänk. De nu pågående ”rättsförhandlingarna” i Englands Högsta domstol förväntas bevilja den utlämningsbegäran som USA krävt men även den fick avbrytas i går på grund av Assanges hälsotillstånd. Men det beslut som hindrade en tidigare utlämning av Assange till USA är upphävt. I USA riskerar Assange 175 års fängelse för olaga dataintrång och brott mot spionerilagen, för materialet han släppt som visar massakern på civila medborgare. Åtalet ”kriminaliserar” därmed fler vanliga interaktioner mellan journalister och deras källor, till gagn för dem som vill begå orätter i det tysta, på bekostnad av oss som vågar stå upp.

Nils Funcke, tryck- och Yttrandefrihetsexpert, menar att Assangefallet i grunden handlar om en nedmontering av Offentlighetsprinciper och Yttrandefrihetslagar, där Sverige vill sänka skyddet för att lättare kunna bistå andra länder med rättslig hjälp, vilket Assange tidigare flaggat om. USA står nu på tröskeln med ett antal spioneri åtalspunkter mot journalisten Julian Assange, precis såsom han själv förespråkat sedan 2010. Ska journalisten Assange behöva dö i fängelset och pressfriheten med den?

Om vi tittar på Nobels fredspristagare 1993, Nelson Mandela, tillbringade han 27 år i fängelse stämplad som terrorist. Han började sin politiska bana med att inleda en bojkott mot universitetets studentråd. Hela sin livstid arbetade han mot apartheidregimen genom att bland annat ge kostnadsfri juridisk hjälp till mindre bemedlade. Han valdes till Sydafrikas första demokratiska president 1994, han var också Sydafrikas första svarta president. Först på sin 90-års dag 2008, avfördes han från USA:s lista över terrorister, det säger en del om USA. På Mandelas begravning 2013 kom ledare från hela världen men frågorna han drev blev aldrig uppfyllda – ett eget hus, en bit land, en frihet för alla och en var för att kunna bli självförsörjande. Däremot har omvärlden flockats runt efterföljande korrumperade presidenter, för att få en del av Sydafrikas välfärds- och infrastrukturmedel bekostade av skattemedel. Eller av naturresurser som förädlas och säljs dyrt tillbaka. Det är inget unikt för Sydafrika, det ingår i den despoti som breder ut sig och som Assanges och alla hans gelikar kämpar för att föra fram i ljuset. Eller trodde du att lokalbefolkningen krigar för att det ligger i deras gener, för att de föds med vapen istället för armar.

SetJulianFree.org kan du ta del av alla dokument och korrespondens mellan Meltzer och olika myndigheter.
Dagens Demokrati är oberoende, vi uppbär inga mediestöd, vi arbetar helt ideellt med denna tidning. Det är vi som är en av dem som arbetar för att sprida ordet, för att du ska få den information du har rätt till, utan att du ska behöva riskera någonting. Om det är värt någonting för dig, tar vi tacksamt emot ditt bidrag. Märk med det du vill att pengarna ska gå till.

Lotte Johansson
Journalist, Ansvarig utgivare

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!