Resumé av en artikel ur #2 2020 av mdmagazin  (övers. L Hedman)

Tillsammans med många andra organisationer överlämnade vi i slutet av januari uppropet “Skydda mänskliga rättigheter – stoppa storföretagens klagorätt!” till näringslivsministeriet i Berlin. I hela Europa har under det senaste året över 800 000 människor stött appellen med sin underskrift. Enbart i Tyskland samlades runt 288 000 underskrifter.

Vårt budskap: Den speciella överklagningsrätten för företag hotar demokratin; om skadeståndskrav hotar, tar lagstiftare avstånd från hårdare regler. Så offras allmänintressena åt storföretagsintressen. Den som vill ha en stark demokrati borde bekymra sig om skyddet av mänskliga rättigheter i stället för att investera i skiljedomstolar.

Och arbetet mot odemokratiska handelsavtal går nu in i sin nästa runda. Ännu väntar vi spänt på den muntliga förhandlingen i Karlsruhe gällande vårt medborgarklagomål “Nej till CETA!” och hoppas, att domaren delar vår inställning till att utskottssystemet och investeringsdomstolarna inte är grundlagsenliga. 

Nyligen har EU-Parlamentet gett fri väg för ett omfattande handelsavtal med Vietnam. Och åter lämnas medlemsstaterna utanför. Handelsdelen kommer att beslutas i så kallat “EU Only”-förfarande, alltså utan godkännande från de nationella parlamenten. Om denna praxis tillämpas, låter vi i så fall överpröva vårt grundlagsklagomål “Stop EU-Only” i Författningsdomstolen.

Nicola Quarz (Jurist vid Mehr Demokratie)

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!