Frederick, bantekniker sedan 20 år går ut i Skiftet med en insamlingskampanj, för att tågen inte kommer att kunna gå i tid igen förrän om fem år. Detta för att underhållet eftersatts under många år. Sedan järnvägsunderhållet avreglerades har företagen som tagit över järnvägsunderhålllet varit mer intresserade av att spara för att kunna plocka ut vinster, än av att underhålla banorna eller sin personal.

SJ-chefen Lindegård talar om ett femårskontrakt som ska upphandlas. Det betyder att bantekniker med mångårig erfarenhet riskerar att bli uppsagda om ett annat företag tar över. Som SAS till exempel, där anställda gavs möjlighet till nya anställningar med sämre löner med hjälp av en ny företagskonstruktion.

De ständiga nerdragningarna på personal har gjort att banarbetarna nu består av en allt mindre styrka som förväntas göra samma arbete. Frederick berättar att de inte kommer att hinna göra klart det arbete som “vunnits”. Vilket i slutändan leder till förseningar av tågen.

I första delen av det stora tågrånet skrev jag om hur lokförarna numer tvingas be trafikledningen om att få stanna tåget för att kunna gå ut och sätta sig i en buske eller en snödriva för att utföra nummer två, medan arbetsgivarna erbjuder kisspåsar till de mer flytande behoven. De här handlar bland annat om de nya statliga bolagen som styrs av styrelser som behandlar sin personal på de här sättet. statliga bolagsstyrelser som även verkar utomlands, som Svenska vattenfall som uppger att Sveriges elförsörjning inte är deras primära uppdrag. Och vad får svenska politiker att tro att det skulle vara Kinas, som investerat i en större andel än staten i nya vindkraften i Sverige.

Vad hände med det dagliga och löpande järnvägsunderhållet som skulle skötas i Trafikverkets egen regi? Vad händer med underhållet inom viktig infrastruktur i privat regi? Vad händer när de globala priserna slår igenom? Ska vi då låna pengar till basala saker av affärsbankerna för att bidra till den ständiga ekonomiska tillväxten och prisstegringarna som förväntas av den globala vinst jagande ”marknaden” som samtidigt kräver att lönerna hålls tillbaka.

Högst relevanta frågor att ställa till svenska folket, precis som den nu överskuggande frågan om att Sveriges regering, utan att bry sig om folkligt stöd, planerar för NATO medlemskap samtidigt som yttrandefrihet och offentlighetsprincipen demonteras. De
0,5 miljarder per år i medlemsavgift uppger försvarsministern blir mer kostnadseffektivt än att Sverige ska bygga upp sitt eget försvar igen. Förlåt men varför ska skattebetalarna bekosta samhällsdränerande beslut som politiker tar. Eller för att bedriva verksamheter i andra länder. Vilka länder eller rättare sagt mäktiga individer, äger vad och var är tickande bomber för världskrig, visar inte minst kriget i Ukraina och uppgången på börsen av krigsmaterial och förnödenheter.

Vilka tjänar på alla utförsäljningar av samhällsnyttig verksamhet som sedan dyrt måste byggas upp igen eller hyras tillbaka? Vilka tjänar på att verksamhet efter verksamhet av samhällsnytta bolagiseras? En av dem är den tidigare s-politikern Ilja Btaljan som kom till Sverige som flykting från jugoslaviska Montenegro, samtidigt med att den jugoslaviska maffian etablerades i Sverige. Efter att ha skolats i Sverige och fått en bra insyn i svensk politik och tillgång till det nätverket som bland annat kommunalråd i Nynäshamn med vidare karriär som sparkad vice VD från AP-fondens fastighetsbolag Dombron AB, Sveriges tidigare största allmännytta, för att ha gjort omfattande fastighetsaffärer för egen räkning utan att informera företagets styrelse. Numer har Bataljan gjort sig till mångmiljardär genom att köpa upp kommunala fastighetsbolag. Bataljan dömdes inte för det insiderbrott han stod åtalad för 2020 satt i hela 982 bolagsstyrelser när jag skrev detta igår, idag i 982, inom;

 • Fastighetsverksamhet(498)
 • Bank, finans & fö…(47)
 • Företagstjänster(16)
 • Bygg-, design- & …(11)
 • Juridik, ekonomi …(5)
 • Avlopp, avfall, e…(1)
 • Data, it & teleko…(1)
 • Hotell & restaurang(1)
 • Hälsa & sjukvård(1)
 • Teknisk konsultve…(1)
 • Utbildning, forsk…

  Bataljan har suttit i nästan lika många bolagsstyrelser tidigare. I år köper han aktier i sitt eget välfärdsbolag för att hålla aktiekursen uppe, enligt börsen. Ringer det inte någon klocka någonstans eller hur många bolagsstyrelser kan en x-politiker sitta i med allt vad det innebär av personkopplingar, innan det börjar osa katt? Var är valrörelsen? Och vad händer om en av världens rikaste män köper Twitter, Elon Musk, efter att ha anklagat forumet för att vara vänstervridet. Vad är nästa steg att herr Musk ska överösas av svenskt mediastöd. Varför hörs inte en stor debatt om detta i våra skattefinansierade media, kanske för att samma personer rör sig även i de rummen.

  Lotte Johansson, ansvarig utgivare
  Karikatyr, Jimmy johansson

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!