Civil Rights Defenders organisationen har precis släppt ett annorlunda julklappstips, Brädspelet Dictator of Sweden

Vad har detta med Sverige att göra tänker man kanske. Är det nåt brunt nu igen som kastas i den allt mer desperata väljarjakten? Nej, det är faktiskt ett sällskapsspel där du kan testa dina vingar som fullfjädrad, hänsynslös diktator.


Det här med mänskliga rättigheter tar många för givet i Sverige. Det är däremot många andra länder som ligger illa till. Det har man ju sett. Kina, Afghanistan, ja till och med USA brukar nämnas som ytterst otrevliga och tveksamma demokratier där den enskildes rättigheter inte är mer värda än papperet de är skrivna på. Vad många inte verkar veta är att Sverige faktiskt har befunnit sig på ett sluttande plan inom detta område sedan många år.


Det började kanske på allvar med FRA-avslöjandet, ”Fler avslöjanden om FRA och NSA är att vänta”, där vi fick veta att:
“Sverige spelar en viktig roll i den globala övervakningen, vid sidan av bland andra USA och Storbritannien var uppe för diskussion tidigare i år, när brittiske journalisten Duncan Campbell delade med sig av uppgifter från dokument som den tidigare NSA-konsulten Edward Snowden läckt till medier. Bland annat handlade det om att Sverige ska spela en viktig roll i underrättelsesamarbetet genom att aktivt ge tillgång till undervattenskablar i Östersjön.”
Detta har pågått sedan kriget i princip och har säkerligen utgjort en viktig del i Sveriges säkerhetspolitik, om än okänd för oss medborgare. Nu när internet har blivit det nya sättet att kommunicera, är det inte längre enbart eterkommunikation som FRA avlyssnar, utan även mail och allt annat som går via svenskt territorium.
När detta hade blivit allmänt känt tyckte några politiker att det måste regleras och man kunde först tro att det minsann skulle bli svårare för FRA att läsa allas våra mail och lyssna på våra telefonsamtal. Vi har ju ändå en stolt lag om brevhemlighet sedan Magnus Ladulås dagar. Den ska säkerställa att bara mottagaren av ett meddelande kan ta del av innehållet.
Det blev en del rabalder när vissa riksdagsledamöter med lite mer insikt i modern internettrafik motsatte sig regeringen Reinfeldts lagförslag där man istället öppnade för att FRA skulle kunna läsa och avlyssna även svenska medborgare, helt utan brottsmisstanke. Visserligen skulle man använda avancerade algoritmer som skulle känna igen vissa, förstås hemliga, ord och uttryck, och först därefter skulle misstänkt kommunikation nå något mänskligt öra eller öga, och integriteten så att säga bli röjd.
Exempel på vad som kan hända när någon går emot partilinjen i demokratin Sverige finns beskrivna i en bok av den rakryggade moderaten, Anne-Marie Pålsson, “Knapptryckarkompaniet”:
» Så attackerade Reinfeldt partikamraten som ville rösta nej
”Alla har nu godtagit regeringens förslag. Det är du – bara du – som är ensam kvar. Det är på dina axlar som regeringsmakten vilar. Det är du – bara du – som förstör för miljoner människor. Du är den svaga länken! Ska skottet mot regeringen komma inifrån? Från en av de egna? Tänk efter vad du gör!”
Bortsett från scenen med vuxenmobbning i ett svenskt regeringsparti finns här något mer.
Det hela börjar tyvärr redan falla i glömska och ingen verkar längre oroa sig så mycket över om någon läser mailen man skickar, inte ens jag själv ska jag erkänna. Visst finns det krypteringstjänster med mera, men allt sånt är det bara nördar som håller på med i princip. Rent mjöl i påsen har man ju också så…
Sen har vi alla svåra brott som det skulle bli så mycket lättare att klara upp om vi bara fick sätta upp lite fler kameror. Med dessa kan vi numera använda mjukvara för ansiktsigenkänning så vi kan hålla koll på misstänkta terrorister och förbrytare. Det har kommit mycket sådant från Kina på senaste tiden. De verkar ligga i framkant här.
I några episoder av Greys Anatomy har det installerats kameror i alla utrymmen i sjukhuset som en vänlig övervakande läkare tittar på. Jättebra att få en second opinion och hjälp när man håller på att göra ett misstag som läkare! Eller?
Detta är också en trend på många andra arbetsplatser. Visst är det mycket skräp som folk sitter och tittar på, istället för att jobba. Kattklipp och sånt, som inte alls är vad man får lön för! Det kommer många mjukvaror som kan kolla ifall de anställda verkligen jobbar eller vad de gör.
Men tänk om all denna information kommer i fel händer? Tänk om de spärrar vi har i Sverige, med parlamentariska utskott och liknande garanter, inte fungerar. Kanske det ibland finns högre syften än enskildas integritet?
Vi ser dagligen hur brottsligheten blir värre, hur organiserad brottslighet skrattar åt rättsväsendet och fortsätter med verksamheten. De kommer undan hela tiden!
Är det verkligen så farligt om någon läser din post, SMS, trackar dina inlägg på Facebook och sammanställer en akt över dig? Du har ju inget att dölja? Och inte din vän heller? Eller?
Hur är det med medias roll i allt detta? De ska garantera att makten granskas och att totalitära och odemokratiska beslut blir kända för medborgarna, eftersom det i slutändan bara är vi medborgare som kan avsätta politiker och makthavare i våra heliga allmänna val?
Jo, denna möjlighet att rapportera om vad man finner lämpligt ska tydligen inskränkas. Allt som krävs är ett beslut till efter valet, så kan man som journalist eller tja, vem som helst antar jag, bli åtalad för utlandsspioneri om man torgför uppgifter som “kan skada Sveriges relationer till annat land med vilket Sverige samarbetar”:
» Regeringen smög ut hårt kritiserad spionlag under största möjliga tystnad

”En lag som innehåller inskränkningar i grundlagen och som mycket väl kan göra det svårare för tidningar, radio och tv att avslöja grova förbrytelser som begås i andra länder.
För att förstå varför regeringen använder sig av denna sluga hysch-hysch-taktik behöver vi först bege oss tillbaka till februari 2018.
Det var då utredningen om det nya brottet utlandsspioneri presenterades. En nykriminalisering som säkerligen är behövlig, då det handlar om att skydda internationella samarbeten om fred och säkerhet mot figurer som är lika ljusskygga som snokande.
Men enligt förslaget skulle också nyhetsrapportering som allvarligt skadar Sveriges relation med andra länder kunna leda till upp till åtta års fängelse.
Detta gällde även avslöjanden om insatser utförda av organisationer som EU, Nato eller FN.”
Hur tänkte regeringen här? Vad är det man vill slippa offentlighet om? Idag? Imorgon? Om mindre än ett år kan detta bli verklighet i Sverige.
Jag tycker du ska ge alla du känner, som inte tycker att det här är något att grubbla över, det här spelet i julklapp:
» Brädspelet Dictator of Sweden
Spela det sedan många gånger om med hen och era vänner under jul och nyår!
Vi kan alla behöva en rejäl impregnering av mänskliga rättigheter och demokrati i Sverige, för det har verkligen börjat gå för långt nu.

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!