Brottsoffer fick inget skadestånd – Folket samlade in 2 miljoner

0
77

Under helgen samlades det in 2 miljoner till de två 16-åringarna som överfölls och blev grovt misshandlade vid Solna Kyrkogård, Stockholm, i höstas.

Insamlingen startades av riksdagsledamoten Hanif Bali i fredags och Bali säger till DN:

Den högsta donationen är på 5 000 kronor, snittsumman är mellan 100 och 200 kronor. Det är tiotusentals personer som har bidragit.

Insamlingen kan dels ses som en protest mot rättssystemet. Många är missnöjda över hur systemet fungerar och vill se politiska förändringar. I bristande direktdemokratiska rättigheter i Sveriges beslutfattande valde tiotusentals svenskar att ta lagen i egna händer genom själva ordna en insamling för det uteblivna skadeståndet.

TV4 Nyhetsmorgons politiska kommentatorn, Marcus Oscarsson skriver på sin facebooksida att när Hanif Bali skapade insamlingen för de två brottsoffrerna indikerade han att det behövs mer fokus på brottsoffren och mindre daltande med gärningsmännen. Marcus analys av det hela var:

fantastisk insats.

HANIF har helt rätt – det behövs mer fokus på de som drabbas av brottslighet. Nästa gång kan det vara du eller jag som drabbas.

Gillar du detta? Ta en sekund och stöd Dagens Demokrati genom Patreon!